Fakultet za sport i turizam

Fakultet za sport i turizam u ponedeljak, 12. decembra 2016. godine, ugostio je KUD „Kopaonik” iz Leposavića. Tom prilikom je priređen program kojim se ukazalo na značaj očuvanja tradicionalnog stvaralaštva i kulturnog identiteta srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Svi prisutni dočekani su, u duhu tradicije i običaja našeg naroda sa Kosova i Metohije, uz pogaču i so. Tokom prvog dela večeri, u amfitetru Fakulteta, prisutni gosti su mogli da se kroz video prezentaciju upoznaju sa bogatom riznicom narodnih nošnji Kosova i Metohije, kao i da uživaju u zvucima tradicionalnih pesama iz tog kraja. Kratak uvod načinio je MSc Vuko Lakušić, student Doktorskih studija na Fakultetu za sport i turizam.

U okviru drugog dela programa, u holu Fakulteta upriličena je prezentacija narodnih igara i pesama ovog kraja, u izvođenju igrača Folklornog ansambla „Vila” iz Novog Sada i Kulturno umetničkog društva „Kopaonik” iz Leposavića. O izloženim eksponatima, koje su činile narodne nošnje i prikladni tekstovi o Kosovu i Metohiji, sve prisutne upoznao je gospodin Đorđe Lakušić, umetnički rukovodilac KUD „Kopaonik” iz Leposavića. U prijatnoj atmosferi, uz pesmu i igru prisutni su uživali i u raznovrsnim gastronomskim specijalitetima pripremljenim na tradicionalan način, čime je zaokružen ukupan doživljaj ovog jedinstvenog kraja Srbije.