Fakultet za sport i psihologiju

Međunarodna konferencija Turizam i razvoj u Zagrebu

Domaćin, treće po redu konferencije, Turizam i razvoj, koja je, ove godine, održana od 1. do 3. decembra, bilo je Međunarodno sveučilište Libertas iz Zagreba. Dobri domaćini su ugostili ukupno 130 učesnika iz 10 zemalja, a Fakultet za sport i turizam je na ovom događaju predstavljalo pet učesnika, koji su izložili četiri prezentacije rezultata naučnih istraživanja realizovanih na Fakultetu tokom 2016. godine.

Ovogodišnja tema skupa bila je „Urbano okruženje“ (Urban environments), pa je većina prezentovanih radova za temu imala primere dobre prakse urbanog turističkog razvoja različitih destinacija, ali i probleme sa kojima se, na tim destinacijama, susreću u praksi. Bilo je dosta reči i o brendiranju gradova kao turističkih destinacija, problemima preopterećenosti kapaciteta, uključivanju u međunarodne turističke rute i kulturnom nasleđu gradova. Veoma pozitivne reakcije publike izazvala je i prezentacija Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Kako se konferencija Turizam i razvoj svake godine „seli“ u jedan od triju gradova domaćina (Novi Sad, Zagreb i Brežice), naredne godine domaćin će biti Fakultet za turizam iz Brežica, čime će biti započet drugi ciklus održavanja ovog, sada već renomiranog međunarodnog skupa. Svaki od pomenutih organizatora će imati priliku da, po drugi put, ugosti predstavnike fakulteta i naučnih instituta iz Evrope i sveta, ovog puta okupljenih na temu Acessible Tourism („Turizam dostupan svima“).