Fakultet za sport i psihologiju

Novosadski je… biti griter svog grada

Biti volonter, u Evropi ili bilo gde u svetu, je sasvim uobičajena stvar. Ali kada se u Srbiji čuje da jedna grupa ljudi, okupljena jer voli svoj grad, volontira i pokazuje ga turistima, mora se odati priznanje ovom retkom biseru optimizma u vremenu brzog života, mračnih vesti i stalne trke za novcem.
U skladu sa smernicama Globalne griter organizacije, u Novom Sadu je 2013. godine pokrenut projekat Novi Sad Greeters koji je okupio osobe koje vole svoj grad i žele da ga predstave turistima na malo drugačiji način. Projekat inovativnog upoznavanja grada pokrenut je na Fakultetu za sport i turizam – tims, u Novom Sadu.
Cilj projekta je bio da se stvori baza volontera koji bi na jedinstven način predstavili Novi Sad zainteresovanim turistima. Na taj način bi se dao doprinos prepoznatljivosti grada kao turističke destinacije, čime bi se obezbedio trajno pozitivan imidž. S ponosom možemo da kažemo da je projekat uspeo!
NS Griteri su pozitivne, nasmejane, fleksibilne, predusretljive i komunikativne osobe, različitih profila i zanimanja, ponosne na svoj grad i spremne da predstave gradske prostore iz potpuno drugačijeg ugla. Oni su po nekoliko sati tokom dana domaćini posetiocima, koji, zbog njih, Novi Sad zavole još više. Međutim, NS griteri nisu samo studenti. To su maturanti, profesori, penzioneri i svi oni koji su otkrili lepotu volontiranja i uživanja u dobroj energiji i zahvalnosti posetioca, koje se novcem ne mogu kupiti.

Od 2013. godine, pa do danas, novosadski griteri okupljaju, u proseku, desetak aktivnih članova godišnje. Nekoliko puta u toku godine, svi zainteresovani imaju mogućnost da se priključe našem timu. Prvi uslov koji novi član mora ispuniti je da istinski voli svoj grad.
Možemo se pohvaliti činjenicom da smo do sada bili domaćini i ugostili preko dve stotine turista. Između ostalih, naših gosti su bili iz: Grčke, Turske, Hrvatske, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke, Španije, Austrije, Australije, Makedonije, Slovenije, Poljske, Rusije, Mađarske, Rumunije, Izraela, Tajlanda, Kine, Kanade, Danske i mnogih drugih zemalja.
Novosadski griteri su ambasadori svog grada. Sigurno je da posle šetnje sa griterom, turisti pođu kući sa jednom uspomenom više, koja ne može da se zabeleži slikom ili snimkom, niti da se objavi na bilo kojoj drušvenoj mreži, a to je osećaj pripadnosti, makar i na kratko, gradu, njegovom stanovništvu, navikama, kulturi…
Novi Sad ima šta da pokaže, bilo da je leto ili zima. Leti, živ i dinamičan, obogaćen brojnim festivalima, kulturnim manifestacijama, pun nasmejanih ljudi, zimi, dok hladan sever reže dah i obraze dok šetate, iz lokalnih kafića miriše dobra kafa, kuvano vino, odlična muzika pomešana sa žamorom ljudi i novosadskim pričama. Najbolji način za upoznavanje grada jeste kroz susrete sa njegovim stanovnicima.
Mnogo više se može saznati o gradu i o načinu na koji on pulsira kroz neobavezan razgovor sa stanovnicima, nego dok šetate sa mapom u ruci ili u velikoj grupi. Odaberite da budete griter koji će dočekivati i svojom pričom obojiti sliku grada. Pozovite svoje prijatelje, preporučite nas, postanite i sami deo naše organizacije, ulepšajte nekome dan, izmamite nečiji osmeh… Jer novosadski je ugostiti turiste, prošetati ih Đavom, odvesti ih na Najlon ili na Riblju pijacu, na boćanje na Keju, na posmatranje partije šaha na Štrandu, na ćaskanje na klupi u Dunavskom parku, na kokice sa ukusima, na Exit, na tamburaše, na dane mladog Portogizera… Objasnite im da se sreća ne može kupiti, ali zato karta do Novog Sada, može.
Vrlo brzo će i oni sami shvatiti da je tačno ono što jedan naš poznati sugrađanin, kaže u svojoj pesmi: samo je jedna, s’vaćaš, varoš u koju se vraćaš.
Novosadski griteri