Fakultet za sport i psihologiju

KAKO BRINUTI O SEBI TOKOM SAMOIZOLACIJE?

Prenosimo Vam uputstva stručnjaka o tome kako na najbolji način da brinete o sebi i drugima tokom perioda samoizolacije. Prof. Atle Dyregrov, bivši član EFPA (Evropska Federacija Psiholoških Asocijacija)  Stalnog odbora za krizu, traumu i katastrofu u svom tekstu nudi vrlo korisne informacije o podršci ljudima koji moraju da se nose sa situacijom karantina. Originalni tekst možete pronaći na linku https://krisepsykologi.no/how-to-cope-with-quarantine-isolation/

  1. OSTANITE AKTIVNI, USPOSTAVITE RUTINE

Aktivnosti, rutine i struktura daju nam mogućnost da smanjimo neizvesnost i obeshrabruju bespomoćnost. U nesigurnoj situaciji pružaju nam stabilnost i sigurnost. Fizičko vežbanje, lična higijena, obroci u redovnim vremenima i druge redovne aktivnosti doprinose redu i strukturi u novoj i nejasnoj situaciji.

Ispod ovog teksta izdvojili smo za vas korisne linkove koji mogu da vam pomognu da osmislite svoju dnevnu rutinu.

  1. POMOZITE SEBI TAKO ŠTO POMAŽETE DRUGIMA

Ostajući u samoizolaciji POMAŽETE drugim ljudima. Pomažete u smanjenju mogućnosti da se drugi razbole. Pokazujete kolektivnu društvenu odgovornost kroz svoje altruističke akcije. Ako razmišljate na ovaj način, pomoći ćete sebi  da održite zdravo samopoštovanje i sprečite stigmu.

Obavestite telefonom svoje starije bliske osobe o besplatnim elektronskim sadržajima i objasnite im kako mogu da ih pronađu.

Prenesite im važne informacije koje su tačne i informišite ih redovno – tako ćete im obezbediti istovremeno osećaj da neko brine o njima i smanjiti neizvesnost pružajući im tačne informacije.

  1. NASTAVITE DA ODRŽAVATE SOCIJALNE KONTAKTE

Društvene mreže nam omogućavaju da komuniciramo i vidimo druge putem Facebooka, Skajpa i drugih društvenih medija. Ovaj socijalni kontakt je vrlo važan tokom samoizolacije i treba da ga uvrstimo u dnevnu rutinu. “Ostanite u kontaktu”! Važno je da osiguramo da to bude fiksna tačka u našem dnevnom rasporedu.

  1. UKROTITE BRIGU

Normalno je da budemo zabrinuti povodom situacije u kojoj se nalazimo i zdravlja naših bližnjih. Ako takve misli zauzimaju previše prostora, možete odabrati neki od sledećih načina da uspostavite kontrolu:

–  Vratite se na korak br.1 i osmislite dnevnu strukturu koje ćete se pridržavati

– Gledajte filmove ili serije na tabletima ili televizoru, igrajte video igre, radite ukrštene reči, sudoku itd.

– Uključite Facetime / Skype da biste razgovarali sa drugima, trudeći se da coronavirus ne bude glavna tema.

– Odložite svoju zabrinutost. Odaberite određeno vreme (10-20 minuta) tokom dana kada ćete sebi dozvoliti da brinete koliko želite. Kada se van ovog vremena pojave brige, recite sebi: “Ovo je nešto o čemu treba da razmišljam u moje vreme zabrinutosti, a ne sada.” Ako se ovo ponavlja dovoljno često, ovaj misaoni proces postaje automatski. Ako se pojave brige, ne nervirajte se samo ponovite da ćete o njima razmišljati u vreme kad brinete.

  1. OGRANIČITE BROJ INFORMACIJA TOKOM DANA

Znamo od onih koji dožive tragediju da previše vremena gledajući ili čitajući vesti utiču na njih negativno. Ako se zaštitite od stalnog proveravanja medija za vesti o virusu, lakše ćete ostati mirni. Dovoljno je redovno dnevno ažuriranje iz pouzdanog izvora.

—————————————————————————————————————————————–

Šta sve možete da radite tokom dana?

Veliki broj organizacija i institucija je obezbedio besplatne elektronske sadržaje, evo samo nekih od primera. Pretražite, dopunite i prenesite informacije drugima!

                  Obilazak muzeja:

Čak 12 muzeja iz celog sveta nudi virtuelne obilaske. Na ovom sajtu možete da se informiše koji su to muzeji i kako možete da ih virtuelno obiđete. https://www.studentskizivot.com/magazin/lista-muzeja-koje-mozete-obici-virtualno-od-kuce/

                  Muzički sadržaji:

Berlinska filharmonija dala je besplatnih mesec dana korišćenja njihove aplikacije.

https://www.berliner-philharmoniker.de/en/titelgeschichten/20192020/digital-concert-hall/

                  Pozorišni sadržaji:

Narodno pozorište u Beogradu omogućava praćenje operskih, baletskih i dramskih predstava. Ovo je sigurno informacija vredna prosleđivanja i vašim najstarijima

https://www.narodnopozoriste.rs/gledajte-nas-online?fbclid=IwAR3ry1ozRdbK2ZS34ZefyXaBiHX562l_2IAcEbeUj4TXHEOcJUw_uMQ9AIc

                  Knjige:

Zrenjaninska biblioteka ponudila je i audio knjige, prilagođene i slepim i slabovidim osobama. Prosledite nekome ovu informaciju!

https://www.zrbiblio.rs/index.php/sr-YU/zvucne-knjige?fbclid=IwAR0K5WwGVRdv_MimeydKVEQkPPctdiIhTHmCBUtHCgajRGRzFMzYqCcYI4k

Delfi knjižare i izdavačka kuća Laguna poklanjaju vam besplatnu e-knjigu po izboru.

https://www.delfi.rs/vesti/vest/5592_preuzmi_besplatnu_e-knjigu_po_izboru_delfi_knjizare.html

                  Sportski sadržaji:

Fizička aktivnost je nešto što nikako ne smemo zapostaviti tokom dana izolacije. Pronađite svoje omiljene trenere koji prilagođavaju svoje treninge trenutnim uslovima, kao na primer:

https://www.facebook.com/circusfitnessns/videos/215828353157512/

                  Online kursevi:

Možete da iskoristite vreme za sve edukacije za koje niste imali vremena. Naravno, pre toga ispunite i svoje predispitne obaveze ?

https://www.freecodecamp.org/news/ivy-league-free-online-courses-a0d7ae675869/?fbclid=IwAR0UWIue9nuofDyg6-8KgzQQ2omvhETf6YPZXOk04NVsESIH0LSJ3Zon-4k

———–

Takođe, podsećamo sve studente Fakulteta za sport i turizam da se sva predavanja i informacije u vezi ispunjavanja predispitnih obaveza mogu naći na sajtu fakulteta, u odeljku  Download centra.