Fakultet za sport i psihologiju

Konferencija „NEUTRALNO“ iz ugla volontera

Protekle nedelje, 9. i 10. maja, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ je organizovala međunarodnu konferenciju „NEUTRALNO“ koja je okupila veliki broj domaćih i inostranih učesnika i posetilaca. Konferencija je zamišljena kao prostor za dijalog o novim kulturnim prostorima gde su učesnici izneli različite predloge, pristupe i modele, svako iz svog iskustva, o upravljanju u kulturi, održivosti kulturnih prostora, planiranju i realizaciji, kao i vrednovanju kulturnih programa i projekata.

Podršku i pomoć u realizaciji konferencije imali smo mi, volonteri. Naša zaduženja su bila različita: registracija učesnika, priprema prostora, pravljenje bedževa, podrška u press room-u, i slično. Tom prilikom je svako od nas imao mogućnost da se upozna sa načinom organizovanja jednog ovakvog događaja i da svojim angažovanjem stekne novo iskustvo, ali i da sazna nešto više o temama koje su bile predmet dijaloga.
Kako je zvaničan jezik konferencije bio engleski, većina nas je imala priliku da unapredi svoje komunikacione veštine služeći se ovim jezikom, i to je svima nama bilo od velikog značaja. Volonteri koji su bili zaduženi za deljenje promo materijala su naučili kako da naprave bedževe i tom prilikom su se bez sumnje veoma zabavili. Sa druge strane, volonteri koji su bili zaduženi za usmeravanje posetilaca su zahvaljujući izazovima koje su imali na toj poziciji stekli bolji uvid u svoje veštine komunikacije i naučili su kako da ostanu pribrani kada ne ide baš sve po „planu“.

Tog dana su se stekla brojna poznanstva, razmenjivali su se iskreni osmesi i prenosila se divna energija. Za mene je ovo iskustvo bilo od izuzetnog značaja a verujem i za moje kolege, i veoma mi je drago što sam bila deo jednog ovakvog događaja i što sam zajedno sa svima njima dala svoj mali doprinos u realizaciji ove konferencije.

Autorka teksta: Vanja Zobenica, studentkinja IV godine

Foto: arhiva Fondacije „Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture“