Fakultet za sport i psihologiju

Održana stručna tribina “Podržimo vežbanje”

Asocijacija Sport za sve Srbije, u saradnji sa Fakultetom za sport i turizam – TIMS, 02. jula 2021. godine u Novom Sadu, realizovala je edukaciju iz oblasti sportske rekreacije kroz Stručnu tribinu „Podržimo vežbanje“.

Usavršavanje koje je namenjeno sportskim stručnjacima – korisnicima dozvola za rad u sportu za sve realizovano je, u skladu sa Sporazumom o saradnji Asocijacije – nacionalnog sportskog saveza i Fakulteta – akreditovane visokoškolske ustanove, prateći definisanu agendu stručnog skupa sa predavačima:

– Evropska milja – Marina Vukotić, Asocijacija Sport za sve Srbije;

– Fiziološko neurološke implikacije vežbanja – prof. dr Zdravko Vitošević, TIMS;

– Zdravstveni aspekti vežbanja – doc. dr Ranko Rajović, TIMS;

– Vežbanjem do boljeg mentalnog zdravlja – doc. dr Stanislava Popov, TIMS;

– Vežbanje, paradigma kvaliteta života – prof. dr Zlatko Ahmetović, TIMS.

Poštujući aktuelne mere prevencije širenja zarazne bolesti COVID-19, u amfiteatru Fakulteta za sport i turizam u Novom Sadu,  uvodničar tribine prof. dr Violeta Zubanov najavila je teme i predavače, pred oko 35 sportskih stručnjaka i društveno-sportskih radnika članica Asocijacije, kao i stručnih saradnika i fakultetskih profesora.

Ispred Asocijacije Sport za sve Srbije prisustvovali su: predsednik Branko Vujović, gen. sekretar Filip Vešović i stručni saradnik za međunarodnu saradnju i projekte Marina Vukotić, dok je u ime domaćina, Fakulteta za sport i turizam – TIMS, gostoprimstvo pružio predsednik Saveta prof. dr Zlatko Ahmetović.

Marina Vukotić, koja je ujedno i nacionalni koordinator NowWeMove kampanje, prezentovala je u ime Asocijacije dinamiku realizacije aktuelnog projekta EUROPEAN MILE, podržanog od strane Evropske komisije i Erasmus+ sport programa. U Republici Srbiji članice Asocijacije i druge sportske organizacije organizovale su oko 20 sportsko-rekreativnih događaja kroz aktivnosti pešačenja, trčanja, vožnje bicikala, rolera, skejt bordova, trotineta i sl. za više od 2.000 učesnika različitih starosnih kategorija. Međunarodna Asocijacija za sport i kulturu – ISCA će do kraja novembra 2021. godine, do kada traje projekat, sumirati rezultate i pretvoriti ukupnu kilometražu – milje u novac i donirati u dobrotvorne svrhe društvenim i sportskim organizacijama, a posebno Daily Mile fondaciji.

Na samom kraju stručnog skupa, predsednik Asocijacije Branko Vujović obratio se prisutnima, zahvalio se Fakultetu i predavačima na obrađenim temama i prikazanim prezentacijama i poželeo im uspeh u daljem radu. Događaj je medijski propratila Radio televizija Vojvodine.

Asocijacija i Fakultet će u budućnosti nastaviti saradnju koja će unaprediti aktivnosti i rad sportskih stručnjaka u oblasti sportske rekreacije.

Izvor: Asocijacija sport za sve Srbije