Fakultet za sport i psihologiju

Promocija udžbenika „Fizičko vaspitanje dece predškolskog uzrasta”

U Amfiteatru našeg Fakulteta, u sredu 14. decembra 2022. godine održana je promocija udžbenika „Fizičko vaspitanje dece predškolskog uzrasta” autora prof. dr Dušana Stupara, vanrednog profesora na TIMS-u. Na promociji su osim autora, govorili i prof. dr Zlatko Ahmetović, jedan od recenzenata udžbenika, i prof. dr Zoran Milošević, Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Profesor Ahmetović je istakao da je udžbenik namenjen svima onima koji komuniciraju sa decom predškolskog uzrasta, vaspitačima, roditeljima, tačnije, svima koji imaju udeo u odgovornosti za vaspitanje i obrazovanje deteta u ovom uzrastu, u tzv. godinama uzleta. Ta odgovornost nije mala, odnosi se na ambijent, komunikacije u kojima deca odrastaju i u ovom periodu ontogeneze umnogome određuju potonji kvalitet njihovih života. „Ovaj udžbenik jeste značajan segment kognitivne pripreme studenata za pedagoški rad i u značajnoj meri doprinosi razumevanju osnovnih karakteristika, potreba i senzibiliteta deteta predškolskog uzrasta, razumevanju impakta fizičkog vežbanja u tom uzrastu, primerenosti različitih metoda učenja specifičnih lokomotornih obrazaca kretanja, različitih sadržaja i njihovih implikacija na biološki rast i razvoj, i konačno implicira značaj dobro osmišljenog i realizovanog fizičkog vaspitanja i obrazovanja”, naveo je profesor Ahmetović.

Spoj višedecenijskog rada autora sa decom predškolskog uzrasta i više od decenije rada u visokom obrazovanju doprineli su da ovaj udžbenik ugleda svetlost dana.