Fakultet za sport i psihologiju

Svetski dan turizma

Na današnji dan, 27. septembra, obeležava se Svetski dan turizma.

Ovogodišnji Svetski dan turizma posvećen je vezi između turizma i digitalne transformacije. Korišćenjem savremenih tehnologija, veštačke inteligencije i digitalnih platformi može se unaprediti razvoj turizma u skladu sa principima održivog razvoja.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) objavila je podatak da je u 2017. godini broj međunarodnih turista dostigao 1,323 milijardi, čime je zabeležen porast od 84 miliona u odnosu na prethodnu godinu, a istovremeno postavljen novi rekord u broju turista. Takođe, UNWTO tvrdi da turistički promet u poslednjih osam godina konstantno i neometano raste i da će uz ovaj trend broj turista do 2030. godine dostići 1,8 milijardi.

Evropa je bila i ostala najposećeniji kontinent sa čak 51% udela u svetskom turističkom prometu, a slede je Azija sa 24%, Amerike sa 16%, Afrika sa 5% i Bliski Istok sa 4%. Prva tri mesta po broju turista zauzele su Francuska, Španija i SAD. Čak 57% turista na odabranu destinaciju doputovalo je avionom, 37% drumskim prevozom, 4% brodom, a 2% železnicom. Kada je reč o motivima i vrstama putovanja, 55% turista je putovalo na odmor, 27% je posećivalo rodbinu i prijatelje, dok je 13% putovalo iz poslovnih i profesionalnih razloga.

Konačno, interesantni su podaci UNWTO-a prema kojima turizam obezbeđuje čak 10% svetskog GDP-a i 7% svetskog izvoza, a svaki deseti građanin sveta zaposlen je u ovoj privrednoj grani.