Fakultet za sport i psihologiju

Dosije Petrovaradin: upravljanje istorijskim gradskim predelom

Knjiga “Dosije Petrovaradin: upravljanje istorijskim gradskim predelom” je kolaborativni poduhvat koji ima za cilj da promisli vrednovanje, korišćenje i očuvanje  Petrovaradinske tvrđave, često zanemarenog a izvanrednog istorijskog gradskog predela. Pisana od strane brojnih autora, ova knjiga nudi bogat i dinamičan pogled na načine razumevanja, korišćenja i upravljanja kulturnim nasleđem i istorijskim predelima, koji prevazilaze striktne disciplinarne podele, komodifikaciju nasleđa i postojeće institucionalne okvire.
Petrovaradinska tvrđava igra ulogu mesta na kome se susreću kompleksni izazovi zaštite nasleđa i društveno-ekonomskog razvoja, podstičući diskusiju o budućnosti istorijskih gradskih predela širom sveta. U susretu sa Petrovaradinskom tvrđavom, preko 40 autora različitih profesija iz 30 zemalja sveta, pokušalo je da ponudi moguće odgovore na brojne izazove koji sprečavaju održivo, odgovorno i pravedno korišćenje ovog istorijskog gradskog predela.Mnogi autori koristili su UNESKO pristup upravljanju istorijskim gradskim predelima (HUL), primenjivali ga, ulazili u dijalog sa njim, preoblikovali ga i uvodili nove perspective i pitanja.
Kako balansirati očuvanje vrednovanih istorijskih slojeva sa razvojem i promenama? Kako omogućiti mnogostruka korišćenja istorijskih mesta – stanovanje, rekreaciju, kulturne aktivnosti, turizam, trgovinu? Kako da povećanje turističkih aktivnosti ne ugrozi lokalnu dinamiku života stanovnika? Kako upravljati istorijskim predelom uključujući različite strane koje u istom žive, rade i oblikuju ga? Kako oživeti ućutkane i marginalizovane istorijske narative, a učiniti susret sa istorijskim mestom dinamičnim i atraktivnim? Ova i mnoga druga pitanja obrađena su od strane autora u preko 20 tekstova u ovoj knjizi.
Elektronsku verziju knjige “Dosije Petrovaradin: upravljanje istorijskim gradskim predelom” možete pronaći na linku https://www.tims.edu.rs/slucaj-petrovaradin-managing-historic-urban-landscapes/